Je li igranje videoigri korisno ili nije?

Made by

Baš kao što medalja ima dvije strane, tako i učinci igranja video igara ne mogu biti jednosmjerni.

Saznajte dobrobiti gejmanja

prof. Dunja Novak

AUTOR: 

Suprotno uvriježenom i široko rasprostranjenom mišljenju da je igranje video igara odraz intelektualne lijenosti te da nema stimulirajući, već zatupljujući efekt, u ovom članku Dunja Novak pokušati će ukazati na neke od dobrobiti video igara gdje je svaka iznesena činjenica znanstveno potkrijepljena tijekom brojnih istraživanja na tu temu.

Dunja u članku želi ukazati na dobrobiti i pozitivne učinake igranja video igara i nipošto ne želi umanjiti ili marginalizirati negativne aspekte...

"Igranje video igara, bez obzira bile one nasilne ili ne, povećava dječje kreativne sposobnosti"

👉

MOTIVACIJSKA DOBROBIT

U članku naglasak ovog dijela nije na motivaciji i volji za igranjem video igara, već na specifičnom motivacijskom stilu; u kojoj mjeri upornost te kontinuirano i dugotrajno igranje video igara utječe na uspjeh i postignuće u budućnosti.

👉

EMOCIONALNA DOBROBIT

Kada govorimo o emocionalnoj dobrobiti, prvenstveno mislimo na emocije koje bi mogli nazvati “pozitivnima”. Pritom ne moramo izričito naglašavati opće poznatu činjenicu – igranje video igara utječe pozitivno na poboljšanje raspoloženja, a što je povrđeno brojnim znanstvenim studijama.

👉

DRUŠTVENA DOBROBIT

Za razliku od često pogrešno uvriježenog mišljenja da su “gameri” povučene i asocijalne osobe, te da cijele dane sjede za kompjuterom potpuno izolirane od vanjskog svijeta i lišene svake društvene interakcije, preko 70 % igrača igra video igre sa svojim stvarnim ili virtualnim prijateljima.

👉

ZDRAVSTVENA DOBROBIT

Igranje video igre nekoliko sati, bez pauze ili boravka na svježem zraku ili bavljenja nekom sportskom aktivnosti nema dobrobiti za zdravlje. Nikakvih! Ovdje je priča nešto malo drugačija i da bi saznali koje su zdravstvene dobrobiti iganja video igri trebati ćete ipak pročitati cijeli članak. Tako ćete dobiti potpunu sliku.

👉